SkiArena

Facebook
 

Počasí na některých horách

Počasí – Orlické hory

čt

8
Polojasno

11
Polojasno

so

16
Skorojasno

Počasí – Javorníky

čt

10
Polojasno

14
Zataženo

so

18
Polojasno

Zatoužili jste po lyžování? Nebo jste již zkušení lyžaři a poohlížíte se po kvalitnějším lyžařském vybavení?
 

 

Nejprve si uvědomte své kvality, zda jste lyžař začátečník, pokročilý, sportovní lyžař či lyžař expert. Lyže vybírejte také dle náročnosti a druhu terénu, berte v potaz i frekvenci lyžování, jízdní styl, který preferujete, a své fyzické parametry. Nenalhávejte si nepravdivé skutečnosti a nepřeceňujte se v umění lyžovat, tím byste docílili pouze špatného výběru lyží, v horším případě i úrazu. Je-li vaším cílem zdokonalovat se, zvolte lyže maximálně o jednu výkonnostní kategorii výše než jsou vaše dosavadní schopnosti.

Při výběru lyží se řiďte také důležitými parametry

Jednoduše se řiďte pravidlem, že čím jsou lyže delší, tím jsou rychlejší a stabilnější. Kratší lyže jsou naopak točivější a lépe ovladatelné, ve větší rychlosti jsou nestabilní.

Rozměry šířky lyže: široká špička umožňuje agresivní zahájení oblouku, při jízdě rovně však bude dělat lyži neklidnou. Šířka pod patou určuje lyži univerzální nebo ortodoxně laděnou do specifické kategorie. Širší lyže jsou univerzální, ale čím je širší, tím je vhodnější do hlubokého sněhu. Užší lyže jsou sportovnější, určené pro upravené a závodní tratě. Užší pata umožňuje pohodlnější výjezd, širší pak umožňuje mnohem agresivnější oblouky.

Radius lyže určují délku oblouku, čím větší číslo, tím větší oblouk dovedou. Hodnota cca do 13-14 m je považována za krátký oblouk (radius), střední 14-17 m a dlouhý 17 m a výše.

Zkrut je u lyží nežádoucí vlastnost, protože čím jsou lyže měkčí, tím horší je vedení stopy i celkové jízdní vlastnosti.

Tvrdost lyže v průhybu ovlivňuje celkové chování lyže. Zde platí, že čím jsou lyže tvrdší, tím zkušenější lyžař by měl být. Také větší váha lyžaře vyžaduje tužší lyži.

 

 

 

Poslat odkaz mailem
Poslat odkaz e-mailem

 

Sdílet na Facebooku
Sdílet na Facebooku

 

Dát odkaz na Twitter
Dát odkaz na Twitter