SkiArena

Facebook
 

Počasí na některých horách

Počasí – Jeseníky

čt

7
Polojasno

8
Zataženo

so

13
Skorojasno

Počasí – Vysočina

čt

12
Light rain

13
Polojasno

so

18
Polojasno

Lyžařské boty jsou důležitým vybavením každého lyžaře. Správný výběr ovlivňuje pohodlí na svahu i samotný lyžařský výkon a schopnost ovládání lyží.
 

 

Výběr lyžařské boty dle disciplíny

Je důležité vědět, zda chcete lyžařské boty určené na klasickou sjezdovku, na freeride lyžování, pro různé triky a skoky ve snowparcích, nebo boty na skialpinismus. Drtivá většina běžných lyžařů zvolí boty na klasickou sjezdovku, proto se budeme právě jimi zabývat.

Výběr lyžařské boty dle flex indexu

Je třeba zvolit model, který bude přesně odpovídat vaší lyžařské úrovni. V podstatě se dá říci - čím výše jsou vaše lyžařské dovednosti, tím vyšší flex index by vaše boty měly mít. Hodnota flex indexu udává tvrdost skeletu lyžařských bot, ten se zároveň mění s okolní teplotou. V chladnějším počasí je bota tužší a naopak. Proto počítejte s tím, že se vám boty budou zdát v obchodě měkké. Měkké boty s nízkými hodnotami flexe nabízejí mnohem více pohodlí, jsou také mnohem tolerantnější k chybám lyžaře.

Pokud chcete botu sportovnějšího typu, tím těsněji vám musí na noze sedět. Boty s vyšším flex indexem bývají obvykle užší ve všech kritických místech skeletu, jsou proto méně pohodlné a zateplené uvnitř.

Rekreační lyžaři a úplní začátečníci by měli volit boty s flexí 50 – 80. Sportovní jezdci s oblibou rychlé jízdy a celodenního lyžování by měli sáhnout po botách s flexí 80 – 100. Lyžaři-experti zvolí raději boty s flexí 110 – 130. Také těžší jezdci by měli volit boty s vyšší flexí, než jaká odpovídá jejich skutečným lyžařským dovednostem.

Výběr lyžařských bot podle počtu přezek

Vyběr je mezi třemi a čtyřmi přezkovými botami. Ideální je si vyzkoušet, která varianta vám bude lépe sedět. Třípřezkové lyžáky jsou pohodlné spíše pro osoby s nižším nártem.

 

 

 

Poslat odkaz mailem
Poslat odkaz e-mailem

 

Sdílet na Facebooku
Sdílet na Facebooku

 

Dát odkaz na Twitter
Dát odkaz na Twitter